20 hästägare tvingas flytta

Idag kommer 20 hästägare vid stallet Surmulen i östra delen av Hågadalen i Uppsala att bli av med sina stallplatser. Kronofogden kommer då att på uppdrag av Uppsala kommun, som äger stallet, att vräka arrendatorn Börje Jovurfast.
Det här drabbar hästägarna som är mycket besvikna på att de tvingas flytta. Mona-Lisa Henriksson är en av dom: - Jag upplever att de hela tiden har velat bli av med oss. Om några hästar hamnar i kläm här tror jag inte att de bryr sig så mycket om, säger hon. Uppsala kommun hävdar att Börje Jovurfast inte har betalat sin hyra på tre år och att han nu är skyldig kommunen 250 000 kronor. Det är därför han vräks idag och då tvingas även hästägarna som har kontrakt med Jovurfast att flytta. Börje Jovurfast å andra sidan är mycket bitter och hävdar att han har blivit felbehandlad av kommunen. Dels har kommunen gjort anspråk på flera markområden som han ändå tvingas betala för och även att han fick mycket större hyreshöjning än grannstallet när kommunen tog över området. Varför han fick det kan Anders Carlquist inte säga, men det spelar ingen roll. Han har inte betalat hyran och då ska han bort. Kommunen har arbetat i flera år för att få bort honom, säger Anders Carlquist. Vad som ska hända med stallet nu är oklart. Eventuellt kan det bli så att akademistallet ska flytta till de här lokalerna i Hågadalen. Vid akademistallets nuvarande lokaler ska det startas en gymnasieskola och på grund av allergirisken måste de flytta från sina nuvarande lokaler vid biomedicinskt centrum. Att Jovurfast nu ska vräkas har inte med akademistallet att göra, vi har försökt få bort honom långt innan flytten med akademistallet kom in i bilden säger, Anders Carlquist. Börje Jovurfast har försökt att ändra tingsrättens beslut om vräkning, men i torsdag avslog hans överklagande. Men det spelare ingen roll vad de säger, vi tänker ändå inte flytta, säger Mona-Lisa Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".