Kontroversiell man ska förbättra Uppsalas nöjen

En av arrangörerna bakom Fyrisfestivalen, Bengt Johansson, anställs nu för att förbättra Uppsala kommuns rykte som nöjes- och evenemangsstad.
Det är Uppsala kommuns turistbolag, Uppsala turism, som beslutat sig för att anställa Johansson trots att han ofta har befunnit sig på kollisionskurs med kommunen och kritiserast den för en njugg inställning till nöjen och evenemang. Turistchefen Jojo Lindström menar att Johansson trots det är rätt man för jobbet: -Det är inte det att Bengt ska vara arrangör utan han ska vara koordinator och en marknadsförare, säger Jojo. Uppsala ska bli bättre på att locka till sig evenemang och nöjesarrangemang har kommunen bestämt. Som ett led i det har Uppsala turism AB, med Uppsala kommun som största ägare, anställt en koordinator och marknadsförare i en och samma person. Valet föll alltså på Bengt Johansson, som varit en av de drivande krafterna bakom Fyrisfestivalen och vars relationer med kommunen varit ansträngda under åren. Gatu- och trafikchefen Jan Graffner var till och med inne på att kommunen borde säga nej till årets Fyrisfestival eftersom Bengt Johansson var en av arrangörerna. Så här sa Jan Graffner i Upplandsnytt den 6 mars i år: -Det har inte varit särskilt roligt med de erfarenheter vi har haft hittills. Det har varit konkurser i två olika former med två olika bolag, men det är samma personer i stort sett som har stått bakom och nu är det samma personer igen. De har ju inte skaffat sig några plustecken som gör att vi hälsar en fyrisfestival eller liknande med glädje, säger han. Men nu har alltså samme Bengt Johansson anställts av kommunens turistbolag för att marknadsföra Uppsala, trots att Bengt Johansson två gånger varit med och drivit Fyrisfestivalen i konkurs, en gång som delägare och en gång som anställd. Men det är inte något som gjort honom olämplig för jobbet, menar turistchefen Jojo Lindström: -Det här är inte någon kommersiell verksamhet som vi kommer att driva och som Bengt kommer att driva utan här handlar det om att ta tillvara på den kunskap och hela det nätverk och de erfarenheter som Bengt har bakom sig. Bengt Johansson själv tycker också att hans kunskaper från Fyrisfestivalerna ska ses som en tillgång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".