Fyrisån blir fin

I morgon förmiddag är det dags för årets storstädning av Fyrisån i Uppsala. Niklas Hardenborg vid Uppsala Dykarklubb Tumlaren är en av dykarna som ska ner i djupet.

Han berättar att städningen är ett måste för att de forsrännande studenterna inte ska skada sig. Botten är nämligen full av bråte.

- Ja, speciellt om man har ramlat av flotten och åker in i nånting så kan man göra illa sig eller fastna. Det är ju väldigt bra för oss som också kommer vara med som räddningsdykare att lära känna ån, berättar Niklas Hardenborg.

I rask takt böljar Fyrisåns ner genom Uppsala. Det märks på strömmens hastighet att våren här och snart stundar studenternas traditionella valborgsforsränning, på torsdag närmare bestämt.

För att tävlingen överhuvudtaget ska gå och genomföra säkerhetsmässigt ska tävlingssträckan mellan Upplandsmuseet och Islandsfallet rensas på skräp.

Det här gör lokala dykare varje år och det är allehanda saker som bärgas. Det handlar om flera lastbilslass.

- Mest är det cylar, men det kan vara lite skyltar, lite byggnadsmaterial och så. Det är tråkigt att det slängs i så mycket cyklar i ån. Det är så onödigt, säger Niklas Hardenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".