Östhammar

Falsklarm om Forsmark

Ett felaktigt larm från sändningsledningen på Sveriges Radio till befolkningen runt Forsmarks kärnkraftverk väckte rädsla i går.

De larmapparater som de boende har i sina hem för att varna för framför allt olyckor på Forsmark, larmade om att något hänt. Men det var ett misstag från sändningsledningen på Sveriges Radio som sänder ut larmen, det säger chefen för sändningsledningen Janne Pettersson:

- Vi skulle varna för en brand med giftig rök i Malmö och skulle sända ut meddelandet över Malmö. Av misstag sände vi ut det över hela landet.

- Den kod som styr larmmottagarna som människor som bor runt kärnkraftverken har i hemmet, den styr också sättet vi har att nå lyssnarna till den privata lokalradion. Så misstaget var att vi tryckte på knappen för att nå lyssnarna på den privata lokalradion i hela Sverige och inte bara i Malmö, säger Janne Pettersson.

Vad säger du om att folk blev rädda?

- Jag förstår det och beklagar det. Det som det här systemet betyder är ju att man ska lyssna på den lokala radion, så bor man i Uppsala län ska man sätta på P 4 och lyssna, och säger man inte där i nyhetssändningar osv att något hänt så kan man vara lugn.

- Det är ju alltid allvarligt att vi gör misstag, men det var ju i alla fall bättre att vi larmade för många än för få.

Har den här typen av misstag inträffat tidigare?

- Inte vad jag känner till. Det skulle ju betyda att systemet har fungerat ett antal år utan att misstaget begåtts, så det är ju i alla fall en tröst, säger Janne Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".