Nya villkor för bygglov

Den långa och utdragna rättsprocessen där Knivsta kommun förlorade mot Luftfartsverket angående ett bygglov i Skålsta, kan ha gjorts helt i onödan.

Åtminståne för de enskilda privatpersonerna som ville bygga på platsen.

Förutsättningarna har nämligen ändrats sedan fallet först började rullas upp för fyra år sedan och i dag skulle ett bygglov kunna beviljas. Det säger i Jörgen Kjeldgård, folkpartist i bygg- och miljönämnden.

- Eftersom LFV har ändrat kartan, det vill säga minskat området för influenser från Arlanda, så ligger det här nu utanför området. Och de kommer alltså att få sitt bygglov beviljat, säger Jörgen Kjeldgård (FP).

De skulle alltså, om de skulle vilja ansöka om bygglov igen, få det beviljat?

- Sannolikt, ja.

Som vi berättat tidigare så blev det nyligen klart att Knivsta kommun förlorat en lång process mot Luftfartsverket. Det hela gällde bygget av ett enbostadshus för två privatpersoner i Skålsta söder om Knivsta, där Luftfartsverket menade att framtida flygbuller från Arlanda skulle förvärras i just det området. Därför behövde riksintresset väga tyngre än det enskilda intresset, menade LFV.

Ärendet gick under fyra år genom fyra olika instanser: länsstyrelsen, länsrätten, kammarrätten och nu sist också regeringsrätten. Samtliga gick på Luftfartsverkets linje.

Men i juni förra året förändrades det så kallade influensområdet runt Arlanda. Det krympte och därför påverkas inte nybyggnation i just Skålsta längre av flygbuller.

Jörgen Kjeldgård menar att det ändå var bra att processen gick igenom alla instanser, eftersom det är bra för kommunen att veta vad som gäller.

- Det kanske är bättre för de sökande att få avslag på en gång. Samtidigt så vill ju den sökande bygga när de ansöker om bygglov.

- Om de skulle ansöka igen och vi skulle bevilja så skulle LFV inte kunna överklaga det, eftersom det nu ligger utanför området, säger Jörgen Kjeldgård (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".