Cecilia Forss (M) vid Kungsgatan i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/SR

30 i centrum utreds

För att komma till rätta med den dåliga luften i Uppsala föreslår nu en arbetsgrupp i kommunen att maxhastigheten i trafiken ska sänkas till 30 km/h i innerstan. Det kan bli aktuellt redan till hösten.

Kommunledningen har ännu inte tagit ställning till förslaget, men moderata kommunalrådet Cecilia Forss säger att det krävs snabba åtgärder för att förbättra luften i Uppsala:

– Vi diskuterar det här inom alliansen, Vi har inte bestämt oss för vilka åtgärder vi kommer att säga ja eller nej till, men jag utesluter inte att det kan bli någon hastighetssänkning under någon tid på dygnet, säger hon.

– De åtgärder vi bestämmer oss för ska vi nog sätta i gång snabbt, vissa på en gång och andra i höst, säger Cecilia Forss.

Nu på onsdag ska kommunstyrelsen ta beslut om vilka åtgärder som ska vidtas för att förbättra luften i Uppsala. Hittills har inte kommunen klarat att förbättra luftvärdena trots att länsstyrelsen har ålagt kommunen det.

En arbetsgrupp med tjänstemän från kommunen har arbetat fram nya förslag för kommunstyrelsen inför onsdan, och där föreslås sänkt maxhastighet till 30 km i timmen i hela innerstan, där föreslås också att en miljözon införs för tyngre fordon och att man ökar information för att få ner genomfartstrafiken på Kungsgatan.

Återstår att se vilka åtgärder som politikerna fastnar för. Från kommunledningens sida undrar man också över att beslut som fattats tidigare inte verkar ha genomförts på önskat sätt.

– En av de viktigaste sakerna är rengöringen av Kungsgatan som vi fattat beslut om. Om man tvättar den med ett särskilt medel som binder partiklarna förbättrar man värdena, men ingen av oss har sett de här maskinerna på Kungsgatan, personligen har jag aldrig sett dem här, säger Cecilia Forss (M).

Uppsalabon Sören Elmgren som bott vid Kungsgatan i centrala Uppsala i 40 år tycker att det är dags att nånting händer:

– Någonting måste göras. Börja med att sänka hastigheten, det är ett absolut krav som jag ställer på kommunen, säger Sören Elmgren.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".