Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro i primärvården

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 05.16

Det finns en oro på vårdcentralerna i länet. Orsaken är det nya ekonomiska system som började gälla vid årsskiftet som innebär att vårdcentralerna får pengar utifrån hur många som listat sig. Är det få som listat sig får de mindre pengar.

Fyra månader efter införandet säger flera vårdcentralschefer som Upplandsnytt talat med att det här innebär att de har mindre pengar nu. Det här har skapat problem på vårdcentralen i Bålsta, säger vårdcentralens chef, Heike Nykvist.

– I och med att det är cirka 19 000 som bor i Håbo kommun så har vi inte lyckats att lista på alla. Cirka 3 000 patienter fattas hos oss, det handlar om mycket pengar. Och får vi inte dom pengarna måste vi dra in på verksamheten, säger Heike Nykvist.

Tidigare fick vårdcentralerna ersättning utifrån hur många som bodde i deras upptagningsområde. Men det tyckte landstinget var orättvist eftersom vårdcentraler med stor och frisk befolkning fick mer pengar än en med mindre och sjuk befolkning. Flera vårdcentralchefer som vi har talat med säger att de har mindre pengar nu.

Landstingsrådet Ismail Kamil har en annan åsikt:

– Primärvården gick back även med det gamla systemet, så jag tycker inte det är ursäkt för att kritisera det nya systemet. Nu betalar landstinget för de aktivt listade, och för att kompensera för de som inte listat sig så får vårdcentralerna dubbel besöksersättning, säger Ismail Kamil (FP).

Vårdcentralchefen i Bålsta, Heike Nykvist, tycker att landstinget ska satsa på ett annat system:

– Invånarna skulle aktivt välja vilken vårdcentral de vill vara listade på, vill man höra någon annanstans kan man lista om sig, säger hon.

Landstingsrådet Ismail Kamil påpekar att det nya systemet har funnits i bara ett par månader och att det är tidigt att skrota systemet och att man måste ge det en chans.

– Jag har hela tiden sagt att systemet utgår från patienterna i första hand och patientbehovet. Men det här är ett nytt system, det finns inga optimala system och upptäcker vi brister så är vi beredda att justera, säger Ismail Kamil (FP).

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".