Olika syn på influensan

Rapporter om den mexikanska svininfluensan har sköljt över världen idag. Fem svenskar som varit i Mexiko testas nu om dom bär på viruset. Bland dom infektionsläkare och professorer som Upplandsnytt har talat med går meningarna isär om hur farlig smittan är.

På Jälla naturbruksgymnasium är dom i alla fall inte oroliga för sina grisar, säger driftschefen Lars Franzén.

– Vi har väl inte funderat så mycket på det. Vi har ju kontakter med vår besättningsveterinär, men vi kanske fokuserar mer på salmonella och EHEC.

Känner du någon oro för vad som kan hända?

– Nej, inte idag. Det gör jag inte. 

Enligt Göran Gunther, överläkare på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset, är symptomen dom samma som vilken influensa som helst. Men det är bara om man har varit i något av de smittade områdena och blir sjuk inom en vecka efter att man har kommit hem, som man behöver söka läkare.

Men enligt Björn Olsen, professor vid Uppsala Universitet, är influensan mycket smittsam.

– Det är betydligt mer smittsamt än fågelinfluensan. För det smittade ju från hönsfåglar till människor, men inte mellan människor.

Björn Olsen säger att det är fråga om dagar innan svininfluensan finns i Sverige. Däremot så tror han inte att den här influensan är den stora farliga pandemi som han och andra forskare varnat för i många år. Än är viruset milt, även om det kan mutera på vägen. Men självklart kommer smittan att få stor effekt på samhället.

– Det tror jag. Vi kommer att se, i Sverige och på andra ställen, så kommer man som toppen på ett isberg att se folk som dör som man normalt inte räknar med ska dö i sådana här saker. Det är också det som skapar den här kollektiva paniken som vi inte ska få för det här.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Christine Odéen
christine.oden@sr.se

Ann-Sofie Ottosson
SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".