Hetsig debatt på UKK

Uppsala kommunfullmäktige har idag blickat tillbaka på 2008 i samband med kommunens bokslut. Debatten var stundtals ganska hätsk mellan blocken om vad som varit bra och mindre bra.

Kommunstyrelseordföranden Gunnar Hedberg, moderat, var nöjd med att kommunen i sin helhet höll budgetramarna med marginal inför finanskrisen.

- Det tycker jag är väldigt lovande i den här situationen. Att man levde inte ens upp den budget man fått rätt att använda, utan man började anpassningen redan under 2008, för att man hade tagit larmsignalerna på allvar och i tid, sade Gunnar Hedberg.

När Uppsalas politikerna stänger böckerna och lägger 2008 till handlingarna så är det tydligt att man i vanlig ordning är oense om en hel del.

Miljöpartiet och Vänsterpartietsaknade satsningar på miljö och jämställdhet. Oppositionspartnern socialdemokraterna tycker inte det borgerliga styret har tagit krisen på allvar. Lena Hartwig är oppositionskommunalråd.

- Den borgerliga kommunledningen blundar för gamla problem och avstår från investeringar i människor, jobb och välfärd. Istället för att mildra så förvärrar majoriteten lågkonjunkturen. Efter dryga två år med en borgerligt styrd kommun så ser vi tydligt att de beslut som tas av den moderatledda majoriteten vidgar klyftan mellan människor, sade Lena Hartwig.

Oppostionen reserverar sig mot bokslutet och kräver större satsningar på såväl pensioner som fastighetsunderhåll.

Revisorerna som granskat räkenskaperna har inte hittat några allvarliga fel men berättade att man hade ögonen på verksamheter som kostar mer i Uppsala än i andra kommuner.

Replikväxlingen var stundom vass mellan blocken, kanske är det ett tecken på att valet 2010 inte är alltför långt bort.

- Lena Hartwig, jag vill bara berätta för dig: idag är det den 27 april. När man hör dig så tror man att du tror att det är första maj, avslutade Gunnar Hedberg.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".