Svår situation för hemlösa i Märsta

I november förra året stängdes natthärbärget Oasen i Märsta i Sigtuna kommun. I stället skulle kommunen starta ett boende där hemlösa kunde bo längre tid. Men trots att det gått nästan ett år har något sådant boende inte startats.
Stig Almkvist är en av de hemlösa som bodde på Oasen. Sedan härbärget stängdes har han bott i en busskur vid Märsta station: -Jag har bott i en väntkur nere vid pendeltågsstationen sen i december-januari. Det är väl inte det bästa boende en kan önska sig direkt, säger han. Natthärbärget Oasen i Märsta stängdes i slutet av förra året, bland annat för att kommunen tyckte att verksamheten var för dyr. Samtidigt lovade Sigtuna kommun att ordna ett mer långsiktigt boende för de omkring tio personer som brukade bo på Oasen. Men det långsiktiga boendet har inte skapats. Enligt socialtjänstutskottets ordförande, socialdemokraten David Lundqvist, beror det på att bostadsföretaget som skulle medverka drog sig ur. Nu kan han inte svara på när ett nytt boende för hemlösa kan stå klart i Sigtuna. David Lundqvist, socialtjänstutskottets ordförande i Sigtuna, säger att kommunen ordnat boende åt de flesta av de hemlösa som brukade bo på Oasen, bland annat i familjehem i andra kommuner. Stig Almkvist som bott i en väntkur säger så här om att Sigtuna kommun stängt Oasen: -Det är en stor jävla skam, de skyller på ekonomin men de tänker inte på oss uteliggare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".