östhammar

Skolan måste spara

Många av Upplands kommuner gör om sina budgetar nu med anledning av finanskrisen. Östhammars kommunfullmäktige tog i går beslut om sin omräknade budget, som innebär mindre pengar till omsorgen och skolan bland annat. Redan i juni är det dags att räkna om den igen.

– Vi gjorde en ombudgetering i går, men sedan skatteprognosen i förra veckan har vi fått ytterligare försämrad ekonomi med 13 miljoner kronor. Därför måste vi följa upp det här med ett nytt ombudgeteringsbeslut redan i juni. Det känns inte särskilt bra, säger centerpartisten Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Var kommer ni göra neddragningar?

– Den huvudsakliga verksamheten är omsorg och utbildning, dit går större delen av vår budget. Vi måste försöka göra prioriteringar över hela linjen. Kommunstyrelsen tog den enskilt största besparingsposten, där finns också en del vi måste titta över. Det är väldigt svåra och tuffa beslut som även Östhammar måste komma med.

Om nästa prognos har ännu värre siffror, vad händer då?

– Vi får hantera det. Samtidigt tycker jag att det är onödigt att spekulera i det nu. Vi måste hantera ekonomin på daglig basis, det är mycket svårt att göra långsiktiga planeringar och prognoser under nuvarande situation, säger Jacob Spangenberg, (C) kommunstyrelsens ordförande i Östhammar

Annika Ilmoni
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista