Stram Uppsalabudget

Nästa år blir ett tufft år ekonomiskt för Uppsala kommun. Det framkom när den borgerliga majoriteten i dag presenterade de ekonomiska ramarna för de närmaste fyra åren.

Kommunledningen i Uppsala tror att det ska gå att undvika omfattande uppsägningar av personal till följd av lågkonjunkturen. Det framkom i dag när majoriteten presenterade ramarna för sin ekonomiska plan för de närmaste fyra åren.

Men de olika verksamheterna får antingen mycket liten täckning för kostnadsökningar eller ingen alls berättar kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gunnar Hedberg.

- Vi prioriterar ju den pedagogiska verksamheten, äldreomsorgen och sociala delen. Men den tekniska delen får väldigt begränsade uppräkningar. Egentligen inga uppräkingar alls. Det är ju framför allt kanske på gatusidan, säger Gunnar Hegberg.

Nu är det en uppräkning på 0,25 procent för skola och förskola. Det kommer väl knappast att täcka löneökningar?

- Nej, det gör det inte. Utan även där måste man försöka anpassa, se hur man kan kombinera ihop tjänster. Och framför allt minska på lokalomfattningen. Det gäller ju framför allt skolan, säger Gunnar Hedberg.

Oppositionens Lena Hartwig (S) är kritisk till budgeten:

- Man kan inte tro att man löser en lågkonjunktur genom att spara och spara.

Majoriteten räknar med oförändrad skatt de närmaste fyra åren.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista