Slarv med representationen på S1

Reglerna för hur man får representera med mat och dryck har överträtts vid upprepade tillfällen på Upplands regemente S1 i Enköping dom senaste åren. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort av representationen på S1
Upplandsnytt har gått igenom S1:s representation under åren 2001, 2002 och 2003, och vid granskningen har framgått att det finns brister också på lokal nivå i efterlevnaden av representationsreglerna, precis som tidigare har avslöjats vad gäller den högsta försvarsledningen. Upplandsnytt har funnit kvitton där det inte klagörs vad som är syftet med representationen, vilket ska anges enligt förvarets egna regler. Vi har vidare funnit kvitton där det inte finns med någon lista på vilka som deltagit vid representationstillfället, vilket också ska finnas enligt reglerna. Det har också hänt att S1-personal gått ut på krog i Enköping och ätit och druckit öl och vin, fastän reglerna, både försvarsmaktens och S1:s egna, säger att representation bör ske inom försvarets egna lokaler, även om det däremot är det tillåtet att dricka öl och vin i måttliga mängder vid representationstillfällen. Ett exempel som S1:s egen revision slagit ned på är en middag i april i fjol, då en major och tio andra gick på krogen Svarta Maja i Enköping och åt biffstek och glass. Internrevisionen ifrågasatte om det fanns ett godtagbart syfte med representationen och anmärkte också på att måltiden inte hölls i försvarets lokaler. Men däremot har internrevisionen missat att samma major två månader senare hade en avslutningsmiddag just på Svarta Maja för drygt 6 000 kr. Han har även haft en annan middag under året för 9 000 kr, båda utan att någon deltagarförteckning upprättats och chefen för S1 överste Lars-Olof Johansson medger att det är emot reglerna: -Det är fel, det ska finnas en deltagarförteckning över vilka som har varit med. Det är olyckligt att det är samma person som har kommit med fel gång på gång, det borde inte vara så. Lars-Olof Johansson säger att det är olyckligt att såna här fall sllinker igenom kontrollnätet, men han framhåller att S1 arbetat målmedvetet de senaste åren med att få alla att efterleva reglerna. Varför försvarsmaktens egna lokaler inte har använts utan att man istället varit på krogen Svarta Maja, i Enköping, vid två tillfällen, kan Lars-Olof Johansson inte svara på: -Jag har inte pratat med den berörda personen om det, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".