uppsala

Drar in på komvux

Det kan bli svårare att komma in på komvux till hösten. Orsaken är att Uppsala kommun inte har råd att skjuta till de pengar som behövs för att hålla vissa utbildningar, samtidigt som allt fler söker sig till vuxenutbildningen.

Andreas Karlsson från Uppsala hade tänkt läsa yrkesutbildningen Socialt behandlingsarbete till hösten, men fick bara häromveckan reda på att den möjligheten inte längre finns.

– Jag känner bara ett stort svek nu, att man inte kan söka vidare och att de kommer att dra bort så många kurser på komvux också så jag vet faktiskt inte vad som händer.

Vad kommer du att göra till hösten?

- Ja, som sagt vet jag inte. Jag kommer väl att få jobba vidare halvtid.

På vårterminen antogs alla de som sökte till komvux. Därför finns det mindre pengar kvar till hösten vilket innebär att vissa utbildningar måste prioteras bort, trots att elevtrycket på dem är stort.

Men Vuxenutbildningens rektor och verksamhetschef, Lena Borgudd Nilsson, tycker ändå inte att det var fel att ta in så många elever i våras.

– Det är inte på det sättet att vi har slarvat med att vi har tagit in för många elever i januari så att inte poängen räcker till nya elever i augusti. De eleverna som kom in i januari har fått sin utbildning och sina kurser istället för att vara arbetslösa.

Vad tycker du att politikerna ska göra?

– Jag tycker att politikerna ska satsa på utbildning under de här åren för att sedan ha folk att kunna anställa längre fram. Det är viktigt, menar Lena Borgudd Nilsson.

Folkpartisten Mohamad Hassan är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Han säger att höstens kursutbud ännu inte är klart utan kommer att fastställas efter sommaren när man vet mer om läget.

– När det gäller hösten måste vi titta över och självklart vill vi satsa på vuxenutbildningen, men vi vill heller inte satsa på utbildningar som inte leder någonstans för det skulle vara ett svek mot individerna själva, så att säga.

Så kan det bli så att en yrkesutbildning som inte är planerad i dag, ändå kan bli aktuell till hösten om sökbilden skulle visa att det är många som vill läsa det?

– Ja, vi måste kombinera sökbilden med arbetsmarknadsläget. Leder det här till ett jobb och det finns ett behov, då ska vi självklart satsa på det, säger Mohamad Hassan (FP), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Sarah Bruze
upplandsnytt@sr.se