Landstinget planerar för pandemi

Uppsala och resten av världen rustar sig just nu inför en eventuellt förestående pandemi och landstinget har börjat planera för hur man ska klara konkreta sjukdomsafall. Men Uppsalabon Stina Wiklund som just kommit hem från en fyra månaders resa i Mexico är inte särskilt oroad.

Men hon tycker att det var lite läskigt att behöva åka via Mexico city när hon skulle flyga hem.

- Det är klart att det inte är kul. Det känns som dödens stad ungefär. Men det känns ändå okej på något sätt. Min mamma var mest rädd för att jag skulle bli stoppad och inte komma hem, säger Stina Wiklund.

- Eftersom vårt flyg gick från Mexicoi city så fick man ju bara gilla läget.

Vad tänker du som precis kommit hem om all den här uppståndelsen?

- Med tanke på allt vi hade hört från Sverige så trodde vi att det skulle vara information på planet, men det var ingenting. Det var folk på planet som hade på sig de här munnskydden, men vi hade inte det.

Har du några planer på att testa dig?

- Nej inte om jag mår bra. Men om jag får ont i halsen kanske jag gör det, säger Stina Wiklund.

Världshälsoorganisationen, WHO, höjde igår kväll pandemiberedskapen till fem på den sexgradiga skalan. Och det gör att människor kommer att förändra sitt beteende. Det tror Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet.

– Vi kommer nog att vara lite mer försiktiga just när det gäller folksamlingar och såna saker. Det tror jag att man kommer att vara. Speciellt: en nysning på gatan framkallar en helt annan reaktion under en pandemisk situation än vad den gör i vanliga dagliga livet, när vi inte har någon pandemi. Man reagerar ju annorlunda.

– Vi som djur och biologiska varelser har de här alarmsystemen öppna hela tiden, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Efter Världshälsoorganisationens höjning av pandemirisken har Landstinget i Uppsala län börjat se över hur dom ska hantera den nya influensan om den når Uppland. Det berättar Göran Günther, infektionsspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Det finns ju en pandemiplanering i alla län, och även i Uppsala har vi det. Det engagerar hela länet hur man ska klara konkreta sjukdomsafall.

Kan du ge något exempel på vad den här planen går ut på?

– Till exempel ge människor med väsentliga funktioner i samhället antiviraler, det vill säga behandling med de antiinflusenamedel vi har. Det är viktigt att folk inom sjukvården kan stå på benen. Det handlar om polis och andra funktioner. Om sjukvården blir väldigt hårt belastad måste man se till att man kan skapa plats och ge möjligheter att ta hand om alla sjuka, säger Göran Günther.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se