valborg

Hällde ut 1 000 liter

Polisen i Uppsala har varit mycket aktiva med att omhänderta sprit, öl och vin under Valborg i år. Totalt har de hällt ut 1 000 liter alkohol.

– En orsak till att det varit förhållandevis lugnt är att polisen varit mycket aktiv under hela dagen. Vi har hällt ut säkert över 1 000 liter alkohol, säger Christer Nordström.

Hur har reaktionerna varit på det?

- Ja, det är klart att en del har inte tyckt m det, men samtidigt har många ungdomar förstått att det här inte är tillåtet och att de inte ska ha den här alkholen.

I övrigt har Valborg alltså varit ganska lugnt. Totalt omhändertogs runt 90 personer för fylleri i länet. Då framför allt i Uppsala. Sju personer greps för misshandel, två av dem är nu anhållna.

Utöver det så har det varit några rattonyktra och fem ringa narkotikabrott under dagen och natten.

Polisen har även haft ett nära samarbete med Socialtjänsten under Valborg. Och Gunilla Lindström som är biträdande enhetschef på Socialjouren i Uppsala berättar att de tagit hand om åtta 14- till 17-åringar för berusning.

Två av ungdomarna misstänktes även för misshandel och skadegörelse och två fick köras till akuten för vård.

Men trenden håller i sig enligt Gunilla Lindström, att det blir färre och färre ingripanden för varje år. Och hon tror att en orsak till det här är dom många frivilligarbetarna som är ute på Valborg och att polisen jobbat mer effektivt med att hälla ut alkohol.