älvkarleby

Inget staket till bävrar

Bävrar i närheten av dammen utanför Vattenfalls kraftstation i Älvkarleby fortsätter att leva farligt, eftersom ingen vill ta på sig ansvaret att sätta upp ett staket.

Två bävrar har nyligen skjutits efter att ha fastnat i kraftstationens damm. Och fler riskerar att skjutas eftersom varken Vattenfall eller Älvkarleby kommun tycker att det är deras ansvar att se till att bävrar inte fastnar i dammen.

- Det har ju varit en tidigare gång som jag vet, då har bävern kunnat fångas in och man har flyttat på den. Men om inte det går då måste man skjuta den, vilket var fallet den här gången, säger Ylva Andersson på Älvkarleby kommun.

Är det inte mer humant att sätta upp ett stängsel?

- Det är ju ingenting som kommunen kan göra. Man kan jämföra med viltstängsel. Det ligger inte på kommunens ansvar att sätta upp viltstängsel, utan på vägverket. Det blir ju lite liknande det här, säger Ylva Andersson.

Vems ansvar är det då att förebygga?

- Det blir ju Vattenfall, eftersom det är deras anläggning.

Problemet är bara att Vattenfall som alltså äger kraftstationen inte heller tycker att det är deras ansvar att se till att bävrarna inte fastnar i dammen. Såhär sa Peter Stedt, på Vattenfall till Upplandsnytt tidigare i veckan.

- Ja, det här är ju varken Vattenfalls ansvar eller fråga. Vi har inga planer på att göra någonting sådant i dagsläget, säger eter Stedt.

Därmed riskerar fler bävrar att fastna i dammen och bli utan mat och till slut skjutas av kommunen, eftersom dom är så svåra att fånga in i håv. Men Ylva Andersson på Älvkarleby kommun vill ändå framhålla att problemet är litet.

- Det är en väldigt ovanlig händelse. Så vitt jag vet har det väl hänt någon gång innan, säger Ylva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".