EU-debatt på Storatorget i Uppsala.

Klimatfrågan viktig i EU

Klimatfrågan är den viktigaste frågan för EU. Det var man överens om i en debatt som hölls på Stora Torget i Uppsala under lördagseftermiddagen.

En av debattörerna var miljöpartisten Carl Schlyter som sitter i EU-parlamentets miljöutskott.

-EU har hittills exporterat en stor del av sitt klimarbete till de fattigaste länderna på jorden. Vi måste ta ett eget ansvar och för att göra det måste EU ta tag i lobbyismen. De stora företagen skickar ner mycket representanter till Bryssel som hindrar gott klimatarbete. Det är en viktig del.

Christoffer Fjellner, moderaterna, sitter även han i EU-parlementets miljöutskott och tror att klimatfrågan är den allra viktigaste miljöfrågan. Särskilt i europaparlamentsvalet.

- Det är där en effektiv svensk miljö- och klimatpolitik måste vara Europeisk. Framför allt att EU får med sig resten av världen, säger han.

Det återstår en hel del arbete för att EU ska klara sina uppställda mål, som att utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 20 % till år 2020.

- Det behövs nu att vi får en rejäl grön våg i parlamentet efter valet som kan se till att EU faktiskt fyller sina alldeles för svaga löften. De vetenskapliga undersökningar som finns visar att vi måste miska våra utsläpp med minst 80%, säger Carl Schlyter.

Debatten lockade inte särskilt många åhörare - drygt 30 personer lyssnade och de flesta som var ute i solen gick raskt förbi.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".