Vägskylt med hastighetskamera.

Fler fartkameror i länet

I höst kommer ytterligare vägkameror som övervakar hastigheten att sättas upp i Uppsala län. Den här gången är det den olycksdrabbade väg 282 som får fyra hastighetskameror på sträckan mellan Uppsala och Funbo. 

Knut Hawby är enhetschef på Vägverket i Mälardalen.
- Vi ser att det är en olyckdrabbad sträcka och kamera har visat sig vara väldigt effektivt att sänka antalet döda och svårt skadade på vägarna, berättar han.

Hittills i år har omkring 2 000 bilister registrerats i vägkameror runt om i Uppsala län - när de kört för fort.

De som fastnar har kört sex km/tim eller mer över den angivna hastighetsgränsen. Allra flest fortkörare är det på riksväg 70 mellan Enköping och Sala. Där har i år 475 bilister registrerats fram till o med mars.

De nya kamerorna på väg 282 kommer sättas upp i höst - och totalt kommer det finnas drygt tusen vägkameror runt om i landet vid årsskiftet. Det kommer minska antalet dödsolyckor märkbart, säger Knut Hawby på Vägverket.

- Det är svårt att se på en enskild sträcka. Då kan ju slumpen spela in men tittar man på hela landet och räknar in de befintliga med de här nya så räknar man med att spara 22 människoliv om året.

Men Vägverket kommer också plocka bort kameror fram över, när vägar byggs om och får mitträcken berättar Knut Hawby och nämner väg 288 som idag har vägkameror.

- Där startar vi ett vägbygge mellan Jälla och Hov och om några år är den färdigbyggd. Då kommer vi självklart ta bort de kamerorna, berättar han.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".