Skattebetalarna fick stå för S1s dyrmiddag

Regementets högtidsmiddag förra året kostade skattebetalarna 40 000 kronor. S1s chef stod själv som värd, och kostnaderna överskred de tillåtna gränserna rejält.
-Jag har ju inte reagerat för det, säger överste Lars-Olof Johansson. Kostnaden vid en representationsmåltid ska, enligt försvarets egna riktvärden, inte överstiga 300 kr per inbjuden gäst. Räknar man också in momsen hamnar maxgränsen på 375 kr per gäst. Men förra årets höstmiddag på S1 gick på 568 kronor per kuvert. -Det är uppenbart att här borde jag själv ha belastat officerskåren med de 200 kronor, säger Lars-Olof Johansson. Om reglerna hade följts hade middagen blivit 10 000 kronor billigare för skattebetalarna. Matkostnaderna på middan hamnade nu på 28 000 kr av skattepengar, plus kostnader för ett inhyrt dansband hamnade slutnotan för skattebetalarna på cirka 40 000. Det kan också ifrågasättas om syftet med middan följer S1:s egna regler för när så kallad extern representation ska vara tillåten. Enligt reglerna kan extern representation rikta sig till inbjudna gäster som till exempel kommuner, länsstyrelser, utländska besök eller markägare. Men efter det att kommunstyrelsens ordförande i Enköping Bengt Wahlberg tackat nej till middan fanns ingen av de myndigheterna närvarande på middan. -Jag tycker att även om det blivit ett fel, så tycker jag att jag i allra högsta grad är ett föredöme när det gäller intern och extern representation, säger överste Lars-Olof Johansson. Årets höstmiddag kommer inte överskrida budget. Kontakta reportern: Mårten Nilsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".