Lugnare på Eknäs ungdomshem efter utbildning

På Eknäs ungdomshem utanför Enköping har antalet händelser där personalen hotas eller blivit slagen minskat drastiskt. Det beror på att personalen får särskild utbildning för att bemöta hot och våld.
Utanför Enköping ligger Eknäs ungdomshem med 24 platser för killar som dömts och skickats dit av socialtjänsten i sina hemkommuner. Många har problem eller skapar problem för att de är för aggressiva. -Tidigare hade vi ganska stora bekymmer med fysiskt våld inne på institutionen, säger Jan-Erik Häljebo, institutuinschef på Eknäs. 1999 rapporterades det in tio fall där personalen blivit hotad eller slagen på avdelningarna men sen 2000 har de bara skett en enda gång. -När man väl kommer i en trängd situation ska man klara sig ur situationen genom att prata sig ur den. Steg två är hur man rent fysiskt klarar situationen så man inte råkar illa ut, säger Jan-Erik Häljebo. Utbildningen tillsammans med den kognitiva beteendeterapin tror Häljebo är nyckeln till att man lyckats få ned våldet på Eknäs. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".