basket

Smith lämnar Uppsala

Wally Smith blir inte kvar som tränare för Uppsala basket nästa säsong, av ekonomiska skäl.

I stället kommer laget att tränas av Bosse ”Bössa” Eriksson och Anders Jonsson, som båda är fostrade i Uppsala Basket.

Eriksson och Jonsson delar på ledarskapet rakt av och laget kommer alltså inte att ha en uttalad huvudtränare. Båda coacherna har skrivit under tvåårsavtal. Anders Wallin är ordförande i klubben:

- Vi lever ju lite i en ekonomisk realitet också, och vi har haft det tufft förra året med den ekonomiska krisen och intäkterna som har sjunkit. Så vi måste göra åtgärder för att räta upp allting och då blir det sänkta lönekostnader generellt.

Så ni har inte råd med Smith längre?

- Nej, det är ju en heltidscoach som bor i Stockholm. Det är ju en dyrare lösning än att ha lokala uppsalacoacher som bor här och som jobbar på halvtid.

Men hur ser du på att Wally Smith lämnar er nu?

- Det är jättetråkigt. Han har gjort en jättebra säsong med oss och fått ut väldigt mycket av laget. Vi har gjort den bästa säsongen på många år, så det är tråkigt att vi inte har möjlighet att fortsätta det samarbetet.

Vilka möjligheter har ni att få till en lika bra säsong med de nya coacherna?

- Det här är ju väldigt kompetenta coacher. Jag ser egentligen inte begränsningen där, utan det beror på hur vi får ihop helheten i laget. Och det är ju tidigt nu att säga någonting om det. Dessutom är det ju så att i princip alla lagen i ligan har besparingskrav på sig, säger Anders Wallin.

Uppsala basket ska också vara överens med Fredik Jönzén om att han fortsätter närsta år, även om detaljerna i kontraktet inte är klara.

Sedan tidigare har klubben kontrakt för nästa säsong med Thomas ”TJ” Jackson, Elias Westerlund och Richard Blomberg.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".