Ingen har dömts i länet

Under det decennium som sexköpslagen har funnits har inte en enda person dömts för att ha köpt sex i Uppland. Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska se över lagen, som alltså slår fast att det är olagligt att betala för en tillfällig sexuell förbindelse.

- Det finns säkert ett mörkertal kring den här typen av brott, det är vi fullt medvetna om, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Problemet verkar alltså vara större än vad som syns i brottsstatistiken. Som du kunde höra i Upplandsnytt i morse lade vi själva ut en sexannons på nätet, för att kolla av marknaden i Uppland. Och såhär säger en av dom män som svarade på annonsen.

- Jag har träffat två stycken. De har varit kring 30 år.

Hur lätt skulle du säga att det är att få kontakt med kvinnor som är villiga att sälja sig själva via nätet?

- Alldeles för lätt.

Lätt verkar det också vara att komma undan lagen som sexköpare. Så här säger justitieminister Beatrice Ask:

- Ja, det har ju visat sig att det är ganska svårt att använda lagstiftningen i domstol. Det är klart att det finns ett väldigt mörkertal här, säger Beatrice Ask.

I Uppsala län utreds just nu ett fall där två personer misstänks för att ha försökt köpa sex via en nätannons i februari i år. Men sedan lagen trädde i kraft för tio år sedan har inte enda person fällts för att ha köpt sex i länet.

Uppsalapolisen har också kritiserats för att göra för lite.

- Det är viktigt att understryka att vi på inget sätt nonchalerar det här, säger Christer Nordström.

Görs det tillräckligt från er sida?

- Vi kan säkert göra betydligt mer. Men bland mycket som är prioriterat, det här är också prioriterat, så ... ja, vi befinner oss i det här läget helt enkelt.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över sexköpslagen, men justitieminister Beatrice Ask vill i nuläget inte säga om lagen kan komma att skärpas framöver.

- Men vi har ju anledning att se om den kan bli bättre och en sak kan ju vara att titta på hur den kan användas i domstol och på vilket sätt det går att förbättra den, säger justitieministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista