Välbesökt Ärnadebatt

Ett hundratal personer samlades i går kväll på Katalin i Uppsala för att diskutera planerna på att förvandla Ärna strax norr om Uppsala från en militär till en civil flygplats - en debatt i Sveriges Radio Upplands regi.

Förespråkarna talade framförallt om näringslivstillväxt och motståndarna om utsläpp och buller. Mikael Malmaeus, talesman för Klimataktion i Uppsala, bekymras framförallt av utsläppen.

- En ny flygplats där man alltså kommer att släppa ut ett antal hundra tusen ton växthusgaser varje år från en enda verksamhet. Det är alltså jämförbart med hela Uppsala kommun sammanlagt. Det är ju förödande för klimatarbetet här i Uppsala, sade Mikael Malmaeus under debatten.

En fråga som diskuterades var vilken betydelse en eventuell lågprisflygplats kommer ha för näringslivet och arbetsmarknaden - särskilt i rådande lågkonjunktur. Mattias Sjölund, VD för Uppsala Airport, bolaget som ligger bakom planerna, presenterade sin beräkningsmodell för jobb så här:

- Det finns en ganska väl vedertagen tumregel som säger 1000 jobb per 1 miljon passagerare, varav ungeför 20 pocent sker på själva flygplatsen och resterande ute i samhället som ringar på vattnet.

Passagerarplan på väg till elller från Ärna kommer att märkas - hur mycket utreds just nu av miljöexperter. Många av de som satt i publiken kände oro inför ökat buller. Uppsala Airports VD Mattias Sjölund försäkrade att det kommer finnas gott om pengar för bullerisolering av bostäder, men det lugnade inte kritikerna - Karl Lindberg från Bälinge var en av dem.

- Vi får inte förringa vad det här innebär. Det blir stora områden runt Uppsala som tidigare varit relativt lugna, som nu plötsligt kommer att bli utsatta. Det är inte värt det. Det är en dålig gåva till våra barn och barnbarn, att anlägga en civil flygplats.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista