Högre straff för sexköp

Flera ledamöter i riksdagens justitieutskott tycker att det behövs en straffskärpning av sexköpslagen. I Upplandsnytt igår berättade vi om vår undersökning, som visar att många män - bland annat här i Uppsala län - vill köpa sex av prostituerade via Internet.

Justitieutskottets socialdemokratiske ordförande Thomas Bodström tycker att en skärpning av lagen behövs.

- Idag är det samma straff för snatteri som för sexköp och det är betydligt mer allvarligt med sexköp än att stjäla en Daim i en affär. Jag tycker att straffen ska höjas till en rimlig nivå och utifrån de attityder, som vi nu har gemensamt. Tidigare var folkpartiet och moderaterna mot detta, men nu står hela riksdagen enad och jag tror att det har blivit en förskjutning i attityderna, som gör att det är dags att höja straffen, säger han.

Vice ordförande i justitieutskottet Inger Davidssom (KD) delar hans åsikt.

- Jag tycker att man skulle ha högre straff, för idag klarar sig många sexköpare ofta med böter och indrivningen av böterna går inte till hemadressen utan till jobbet och då är det inte lika avskräckande. Därför vill jag ha ett lågt fängelsestraff och inte böter, säger hon och framhåller att hon tyvärr inte är förvånad över resultatet av Sveriges Radions undersökning, nämlingen att så många vill köpa sex via nätet.

Moderaten Inge Garstedt är inte heller förvånad över intresset för sexköp via nätet.

- Jag har jobbat med dessa frågor under lång tid och det man ser i pressen är bara toppen på ett isberg. Nu ska regeringen utreda sexköpslagen och beroende av vad utredningen kommer fram till får man ta ställning till om lagen måste skärpas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".