23 apotek säljs i länet

Tjugotre apotek i Uppsala län finns med på förslaget över vilka apotek som ska säljas.

Av de nästan tusen apotek som finns i landet i dag, ska drygt två tredjedelar säljas.

I Uppsala kommun handlar det om 12 stycken, förutom elva stycken som ligger centralt även aporteket i Storvreta.

De flesta apoteken kommer att säljas ut klumpvis till privata ägare. Resten kommer att ägas av ett statligt småföretagsbolag där småföretagare ska äga större delen av aktierna.

Apoteket Upplands vapen, som ligger i Svavagallerian, är ett av de apotek som kommer att säljas till en privat ägare. Chefen Margret Sjögren är försiktigt optimistisk.

- Det blir någonting nytt, det kanske blir ganska roligt, man vet inte.

Känns det spännande?

- Ja, det gör det.

Hur kommer det kännas att konkurrera mot sin gamla arbetsgivare framöver?

- Det kommer att bli lite konstigt, vi har ju varit en grupp som har hållit ihop, hjälpts åt och skickat över kunder. Så det blir något helt nytt, verkligen.

Tror du att det kommer att betyda förändringar i ert arbetssätt på något sätt?

- Det tror jag inte. Inte på receptsidan, där är det ganska reglerat så det blir nog ganska likartat. Jag tror att man kommer att känna igen sig, säger Margret Sjögren.

Tjugotre apotek i Uppsala län finns med på förslaget över vilka apotek i Sverige som ska säljas. I Uppsala kommun handlar det om 12 stycken. Apoteket Upplands vapen, som ligger i Svavagallerian i cetrala Uppsala, är ett av apoteken som ska säljas till en privat ägare. Chefen Margret Sjögren är försiktigt optimistisk.

De flesta av de 23 apotek som är till försäljning i länet kommer att säljas klumpvis till privata ägare. Resten kommer att ägas av ett statligt småföretagsbolag, där småföretagare ska äga större delen av aktierna.

Tanken är att mångfalden ska göra läkemedlen billigare och servicen bättre för kunderna. Eva-Britt Gustafsson är VD för Apoteket omstrukturering AB, som ansvarar för försäljningarna. Hon tror att försäljningsprocessen kan gå snabbt till.

- Vi börjar så snart vi kan nu under maj och vi har en plan att avsluta den under hösten. Det är oerhört många intressenter som hör av sig och det tycker vi är väldigt bra, säger hon.

I Uppsala län är andelen apotek som säljs, större än om man jämför med resten av landet. I landet blir ungefär en tredjedel kvar i Apoteket AB:s ägo, medan det i Uppsala län bara rör sig om nästan var sjätte. Här blir fem apotek av 28 kvar i statlig regi.

Apoteket Kronan i centrala Uppsala är ett av dem. Kronans chef Thomas Carlsson är nöjd med beskedet.

- Jag tycker att det är roligt att bli kvar i Apoteket AB och mina medarbetare tycker också att det ska bli väldigt kul att vara kvar.

Är du orolig för konkurrensen?

- Nej, det är jag inte. Jag tycker att det ska bli inspirerande att få konkurrens och att vi hela tiden måste förbättra våra kunderbjudanden och tjänster. Det jobbar vi hårt med redan i dag, säger Thomas Carlsson.

Audrey Erath
audrey.erath@sr.se
Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

De apotek som ska säljas är:

Kronan Heby

Älgen Alunda

Vikingen Bålsta

Fyra Liljor Enköping

Mården Knivsta

Sälen Öregrund

Eken Österbybruk

Kronan Östhammar

Furan Skutskär

Björken Storvreta

Fenix Tierp

Björnen Uppsala

Gripen Uppsala

Hägern Uppsala

Källan Uppsala

Liljan Uppsala

Linnéan Uppsala

Lärkan Uppsala

Näckrosen Uppsala

Sirius Uppsala

Svartbäcken Uppsala

Uplands Vapen Uppsala

Apoteket Östervåla

Följande blir kvar i Apoteket AB:s ägo:

Ugglan Enköping

Biet Gimo

Örnen Tierp

Kronan Uppsala

Röllekan Uppsala

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".