Länstrafiken görs om

Det ska bli lättare för privata bolag att starta kollektivtrafiklinjer på lokal och regional nivå. Det är innebörden av en utredning som lämnades till regeringen idag.

Trafikhuvudmännen ska inte ha samma möjlighet som idag att säga nej om någon annan vill köra till exempel en busslinje, men fortfarande ska en lokal myndighet ha ansvar för att trafken håller en viss nivå. Upplands Lokaltrafiks vd Malte Burwick säger att han ser både för- och nackdelar med förslaget:

– Utgångspunkterna i utredningen är ju vällovliga. Det skriver jag under på utan vidare att resenärerna ska i större utsträckning kunna välja sina resor utifrån olika kvalitetsaspekter och service och prisnivåer.

– Jag ser stora möjligheter men jag ser också betydande svårigheter att få ihop utvecklingen i enlighet med utredarens förslag.

– Svårigheterna är framför allt att se till att det blir fortsatt långsiktighet för resenärerna. Att man kan lita på att det finns en busslinje, om man lagt upp sin tillvaro, sitt resande till jobbet till exempel på det. Att man kan lita på att den finns kvar nästa månad och nästa år, säger VD:n för Upplands Lokaltrafik, Malte Burwick.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".