Melinda Slättan Wikström tycker att satsningen verkar bra. Foto: August Bergkvist
Norrtälje

Eget företag som sommarjobb

Norrtälje kommun vill låta unga starta egna företag, i brist på andra sommarjobb.

Den rådande finanskrisen har gjort att det i år finns färre sommarjobb för landets ungdomar. I Norrtälje lanseras nu en möjlighet för tonåringar att testa på livet som företagare och därmed skapa sina egna sommarjobb.

Bakom projektet ”Egen Sommar”, som satsningen heter, står bland annat kommunen och en lokal bank. Caroline Mattsson är projektledare.

- Det är jättesvårt för ungdomarna att få sommarjobb nu, när många vuxna varslas och företag inte har möjlighet att ta emot nya personer, som sommarjobbare. Jag tror att den här satsningen ligger helt rätt i tiden.

Du tror inte att man väljer att backa ur som egen företagare, just med tanke på lågkonjunkturen?

- Nej, jag hoppas inte det.

Med en tusenlapp i startkapital och en kick off-vecka, med drillning i bland annat ekonomi och entreprenörskap, ska en grupp roslagsungdomar i sommar få pröva sina affärsidéer som sommarjobb.

I år kommer 20 ungdomar beredas den här möjligheten - alla kommer få en personlig rådgivare i form av en lokal företagare. Caroline Mattsson ser fram emot ansökningarna.

- Det kan vara allt från fönsterputsning, bilmek, café, varför inte sälja glass i parken, när det är sommar och sol?

Bland Norrtäljes ungdomar verkar reaktionerna på ”Egen Sommar” vara blandade. Melinda Slättan Wikström tycker det verkar vettigt.

- Det är så klart ballt. Eller ballt och ballt… Det kan i alla fall vara bra inför framtiden att lära sig sådana här saker, säger hon.

Anneli Troberg från Solbacka tror också att projektet kan vara bra.

- Så länge man kan få hjälp under hela processen, så att man inte halkar efter och går i konkurs.

Men någon egen lust att delta i projektet har hon inte:

- Nej, jag har alldeles för lite självdisciplin för att göra något sådant.

På ett kontor några kvarter bort sitter kommunens näringslivschef Dan Löfgren. Han hoppas att sommaren ska bära frukt i form av fler framtida roslagsföretagare.

- På kort sikt är naturligtvis syftet att ge unga människor en möjlighet till sommarjobb i egen regi, att tjäna pengar. Sedan på längre sikt, och kanske ännu viktigare, är att de får tillfälle att prova på att driva ett företag. Även om Norrtälje redan i dag är en kommun med förhållandevis många företag, så behövs det ständigt fyllas på med nya. Då är det här ett alldeles utmärkt sätt för att få fler att känna att det kan vara något för dem, säger Dan Löfgren.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".