Uppsalabo åtalas i USA

En 21-årig man från Uppsala står åtalad i USA misstänkt för att ha gjort dataintrång på bland annat NASA.

Enligt utredningen som gjorts av FBI, US Secret Service, NASAs utredningsenhet och divisionen för datorbrottslighet och flera andra myndigheter, ska brotten ha skett i maj 2004 och svensken ska ha kunnat ta del av topphemlig forskning och försvarsinformation i bland annat rymdflygstyrelsen NASAs och IT-företaget Ciscos datasystem.

Upplandsnytt har varit i kontakt med 21-åringen.

- Det här är helt nytt för mig. Jag är helt oförberedd på åtalet. Nu måste jag ta tag i att skaffa mig en advokat, säger han.

Hans ståndpunkt är att han är oskyldig, han har inte gjort det han anklagas för. Han vill i nuläget inte ställa upp på en längre intervju eftersom han är rädd att det ska påverka den rättsliga processen.

Enligt den amerikanska regeringen åtalas svensken på fem punkter för dataintrång och för att ha kunnat ta del av affärshemligheter. Maximistraffet för var och en av åtalspunkterna är 10 års fängelse och böter på 250.000 dollar, nästan två miljoner svenska kronor.

21-åringen är tidigare dömd i Sverige av hovrätten för dataintrång mot flera svenska universitet, bland annat matematiska institutionen på Uppsala Universitet. Han dömdes då till villkorlig dom och att betala skadestånd om totalt 160 000 kronor.

USA:s justitiedepartement kommer att samarbeta med svenska myndigheter när det gäller det nya åtalet.

Pojken var sexton år då handlingarna ska ha skett.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se