Kraftiga höjningar på parkeringsavgifter i Uppsala

På måndag höjs parkeringsavgifterna kraftigt i Uppsala innerstad. I de mest centrala delarna kommer det nu att kosta 25 kronor i timmen att parkera bilen.
På de platser där det tidigare har kostat 6 kronor kommer det nu att kosta 10. 10-kronorsparkeringarna höjs till 15 och i de mest centrala delarna höjs avgiften från 15 till 25 kronor. Som Upplandsnytt tidigare har berättat så kommer Uppsala därmed vara den näst dyraste staden i Sverige att parkera i. Bara i Stockholm får man betala mer. Att det blir så mycket som 25 kronor på de dyraste platserna beror på att man vill öka omsättningen på parkeringsplatserna, men även för att förbättra miljön i Uppsala, säger Christer Åkerlund som är avdelningschef på trafiknämndens kansli. - Bilisten ska förmås planera sin resa i större utsträckning. Att fundera på att eventuellt använda alternativa färdmedel, till exempel kollektivtrafik, cykel eller kanske till och med gå, säger Christer Åkerlund. Kommunen räknar med att få in runt en miljon om året på de höjda avgifterna och de pengarna ska bland annat satsas på nya cykelvägar. Men alla är inte glada åt höjningen av parkeringsavgifterna. Meta Troell, som är chef på Svensk handel i Uppsala har tidigare sagt till Upplandsnytt att handeln kommer att påverkas negativt av höjningen. Höjningen är alltså för att förbättra miljön, men ändå kommer det inte att satsas mer på lokaltrafiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".