USA-intrång kan prövas i Sverige

En 21-årig man från Uppsala står åtalad i USA misstänkt för att ha gjort dataintrång på bland annat rymdflygstyrelsen NASA. Mannen är åtalad på fem punkter, som var och en kan ge tio års fängelse, men det är inte säkert att 21-åringen någonsin kommer att ställas inför rätta i USA.

Åklagaren Chatrine Rudström vid internationella åklagarkammaren i Uppsala ska ta ställning till en begäran från USA om att målet ska överföras till Sverige för lagföring. Om det handläggs här är det svenska regler och lagar som gäller.

– Han riskerar då inte tio års fängelse och hundratusentals dollar i skadestånd, säger Chatrine Rudström till Upplandsnytt.

Enligt henne är det inget ovanligt att länder begär överföring. USA kan inte begära 21-åringen utlämnad, eftersom Sverige inte lämnar ut medborgare.

Chatrine Rudström väntar nu på att få ytterligare handlingar USA. Hon kan ännu inte säga när hon kommer att ha fattat ett beslut om målet ska tas över av Sverige.

Om det flyttas över och åklagaren finner att det håller för åtal, ställs 21-åringen i så fall inför rätta för dataintrång, ett brott som ger böter eller fängelse i högst två år.

Men eftersom han bara var 16 år när brotten ska ha begåtts, skulle en svensk domstol ge honom ett lindrigare straff och skadeståndet skulle också sättas ned på grund av hans låga ålder.

Om Sverige inte går med på överföring, så behåller USA målet. Då kan 21-åringen begäras internationellt efterlyst. Om han då reser utomlands kan han gripas och bli utlämnad av andra länder, till USA, för rättegång.