Vuxna till Linnéskolan

Uppsala kommun behåller Linnéskolan och låter all kommunal vuxenutbildning flytta in i lokalerna efter sommaren. Det innebär i sin tur att bl a Balderskolan och Cederbladsskolan blir öppen för uthyrning eller försäljning.

-Man behöver inte gå i två olika skolor. Jag läser datorkunskap, det finns inte här på Cederbladsskolan. Då måste jag till en annan skola, då har jag lite ont om tid ibland, säger Mirela Nuhic, som läser svenska på Cederbladsskolans vuxenutbildning.

Kommunens vuxenutbildning omfattar totalt ca 2200 studerande och är utspridda på flera olika skolor i Uppsala.

Mer än hälften av dem är elever som läser upp ämnen på grunskole- och gymnasienivå och ca 700 går i svenska för invandrare, SFI. Även de gymnasiala yrkesutbildningarna inom omvårdnad finns där och 100 särvuxstuderande.

I Linnéskolan kommer även mottagningsenheten för nyanlända familjer med annat modersmål än svenska husera framöver där familjer kommer att få råd och förslag om fortsatt utbildning och placering i förskola.

De ansvariga politikerna är nu glada att kunna erbjuda lärare och elever en fast punkt framöver där allt är samlat på ett och samma ställe.

En av dem är Fredrik Sjöberg, folkpartist och ordförande i nämnden för vård- och bildning.

-Det är verkligen efterlängtat för de har levt utspridda på väldigt många lokaler och har fått flytta i princip varje år under många år.

Men det här innebär en högre hyreskostnad för vuxenutbildningen?

-Ja, hyreskostnaden kommer bli ungefär två miljoner högre. Men de pengarna räknar vi med att spara in eftersom vi inte behöver lika mycket administration som när man är på många ställen, säger Fredrik Sjöberg.

Den hyresbesparing på 8 miljoner kronor som det tidigare beslutet om att lägga ned Linnéskolan innebär kommer nu istället Balder- och Cederbladskolan att stå för. Fastighetsnämdens ordförande moderaten Lars-Gunnar Karlsson förklarar det nya beslutet med att Linnéskolan är bättre lämpad för utbildning jämfört med de andra två.

Ansvarig politiker för gymnasieskolan, folkpartisten Mohamad Hassan är nöjd med beslutet och ser en viss ekonomisk lättnad.

-Man frigör cirka åtta miljoner från lokalkostnader till undervisning.

Idag blev det känt att 90 tjänster måste bort inom Uppsalas kommunala gymnasieskolor. Hur mycket påverkar den här hyreslättnaden?

-Tyvärr inte så mycket. Det som vi har räknat in är besparing på fyra miljoner på Linnéskolans avveckling och det har vi räknat in redan, säger Mohammad Hassan.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.