Falsklarm lurade räddningstjänsten

Polis, ambulans och räddningstjänst i Uppsala län har vid flera tillfällen det senaste dygnet fått larm om stora allvarliga olyckor, som senare visat sig vara falsklarm.
Någon eller några personer har medvetet lyckats lura SOS Alarm. Via en kommunaktionsradio har uppgifter om allvarliga olyckor spridits och sen har t ex en yrkesförare hört larmet och vidarebefordrat det till SOS Alarm. Christer Nordström vid Uppsalapolisen ser allvarligt på det som hänt. - Ja, det är ju förödande om räddningstjänst eller ambulans blir förhindrade att utföra livsviktiga uppgifter på grund av att de är på fel plats på grund av ett falsklarm. När telefonnumret till SOS Alarm ändrades från 90 000 till 112 var det i början många felaktiga larm, men det är inte alls lika vanligt längre. Medvetna busringnginar är dock inte heller särskilt vanliga, enligt SOS Alarm i Uppsala. Falsklarm ett brott Att medvetet försöker lura räddningstjänst och polis är ett brott, falsklarm är brottsrubriceringen och det är det som skett det senaste dygnet. Vid minst tre tillfällen har någon alltså larmat via en kommunikationsradio - senast om en allvarlig trafikolycka med fyra skadade på Dag Hammarskiölds väg. Enligt Christer Nordtsröm finns det teknik att spåra samtal som kommer via kommunikationsradio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".