Rättspsykiatrin för dyr

Allt fler döms till rättspyskiatrisk vård. Men landstinget i Uppsala län får inte mer pengar av staten för att kunna ta hand om patienterna. Därför borde staten ta över betalningsansvaret för den rättspsykiatriska vården.

Det menar Björn Milesson Fors, verksamhetschef för psykosvård och rättpsykiatrisk vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Har vi den här vården och den är dyr för oss, då tar ju det pengar så att säga som vi annars skulle ha kunnat använda till annan vård, säger Björn Milesson Fors.

I dag är det landstingen och regionsjukhusen som sköter den rättspsykiatriska vården. Men i takt med att antalet fångar som döms till vård sakta har ökat och landstingen har fått en allt sämre ekonomi, har kritiken vuxit.

I Uppsala län råder det platsbrist på de rättspsykiatriska avdelningarna. Därför måste allt fler av de dömda behandlas på regionssjukhus. Enligt Björn Milesson Fors innebär det längre vårdtider, sämre kontroll över vården och större kostnader.

– Den här vården är dyr, den kostar 75 miljoner kronor ungefär varje år och då går 45 miljoner kronor ut till andra sjukhus.

Problematiken är väl känd bland landstingets politiker. Därför pågår just nu en statlig utredning av bland annat vem det är som ska stå för kostnaderna - landstingen eller staten. Folkpartiets landstingsråd, Ismail Kamil, hoppas på det senare.

– Så länge vi inte kan styra själva som landsting, alltså man vet ju inte kapaciteten, behovet varierar från dag till dag, från månad till månad och kostnaderna också utifrån hur många som blir dömda, så tycker vi att det borde vara statens ansvar, säger Ismail Kamil, Folkpartiets landstingsråd.

Utredningen väntas blir klar till sommaren nästa år och ett beslut i frågan kan fattas tidigast året därpå, 2011.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista