Åklagare utreder sexköp

Ärendet med de två män som misstänks för att ha försökt att köpa sex av en kvinna i Uppsala, genom att svara på en sexannons på nätet ska nu lämnas över till åklagare. Och ärendet är enligt polisen av stort principiellt intresse.

– För polisen är det mycket viktigt att få klarlagt när ett försök till det här brottet anses som fullbordat, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Det som enligt polisen ska ha hänt är att någon lagt ut en kvinnas telefonnummer på en sexannonssida på nätet, utan att kvinnan i fråga själv velat lägga ut annonsen eller ens vetat om det. Däremot fick hon flera svar på annonsen via sms.

Polisen har spårat två män, som nu misstänks för att ha försökt att köpa sex, och det här ärendet ska nu lämnas till åklagare. Enligt Christer Nordström är det alltså viktigt att få utrett vad som räknas som försök till köp av sexuella tjänster, eftersom det inte är helt tydligt i lagen.

– Där kan man se i förarbeten och i hur olika domstolar resonerat att det bland annat handlar om när den här kontakten sker och fram till tidpunkten för när den brottsliga handlingen fullbordas. Där finns en del oklarheter. Helt klart är dock att man i förarbetena slagit fast att ett försök ska vara uppnått när ett förslag om betalning har lämnats och en av de här männen har erbjudit kvinnan ersättning, så därför är ärendet mycket intressant.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista