Skolpersonal kan sparkas i Östhammar

Personal kan tvingas sägas upp och kvaliteten inom skola och barnomsorg blir troligtvis sämre när Östhammars kommun tvingas spara 12 miljoner kronor till årsskiftet 2004.
Igår hölls ett sammanträde där olika sparåtgärder togs upp. Ove Viksten, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att alla områden kommer att känna av besparingarna. - Det är från förskola till gymnasieskola till studiecentrum. Nedskärningarna kommer att genomföras så snart det är möjligt. Blir det tal om övertalighet eller förflyttning av anställda väntar naturligtvis förhandlingar. Det är ännu inte klart hur mycket som ska sparas inom varje område men enligt förslaget ska man spara ungefär 2,5 miljoner kronor vardera på grund- och gymnasieskolan. På öppna förskolan har det satts ett sparbeting på 750 000 kronor, berättar Ove Wiksten. Det enda som är bestämt är att kommunen ska dra ner 2 miljoner på ledningsorganisationen. Nu bearbetas förslagen av tjänstemännen på östhammars kommun, sen ska beredningsutskottet ta ett preliminärt beslut och för att barn- och utbildningsnämnden till sist ska fatta ett slutgiltigt beslut den andra oktober.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".