Sigvard Fagerström, framför anslaget han själv satt upp.

Tusentals utan värme

Flera tusen Uppsalabor hade i morse kalla element och inget varmvatten i kranarna. Och det kommer inte komma tillbaka förrän sent ikväll. En av dem som vaknade med kallvatten i kranarna är Sigvard Fagerström i Svartbäcken.

Orsaken är ett byte av en gammal ledning och berör stadsdelarna Svartbäcken, Tuna Backar och Bärby.

Flera boende är kritiska mot att informationen inte varit tillräcklig.

- De som gick in i duchen fick väl sin livs chock, säger Sigvard Fagerström.

Hur tycker du att informationen har sköts?

- Personligen så tycker jag att det är dåligt och var felet ligger på vägen fram till mig, det har jag inte en aning om.

I brist på anslag och information tog Sigvard sjäv i tu med saken och satte upp lappar om avstängningen i sitt hus och grannhusen. Dagens manöver har planerats i flera månader.

Vad det handlar om är ett lednings- och ventilbyte vid en knutpunkt i Svartbäcken där flera ledningar förgrenar sig och går vidare till Tuna Backar och Bärby. Ledningarna har bortåt 40 år på nacken och är mycket slitna.

Svala element och kallvatten i varmvattenkranarar och duschar var vad som väntade dom berörda i morse. Somliga hade koll på vad som väntade och för andra blev det en rejäl överraskning.

Adrian Berg von Linde är chef för Vattenfall Värme i Uppsala.

- Vi stängde av ett i natt och planerar att vara igång senast till 22 ikväll. Under den tiden så kommer de att sakna varmvatten och i viss män även värme naturligtvis, säger Adrian Berg von Linde.

Det har riktats kritik mot att informationen om avbrottet har varit bristfällig. Vad säger du om det?

- Det tycker jag är väldigt tråkigt att höra. Vi har skickat ut brev till samtliga fastighetsägare. Dessutom så har vi annonserat i UNT igår. Så vår förhoppning är att så många som möjligt har fått informatione om detta.

Kan det ha glappat mellan fastighetsägare och hyresgäster?

- Det finns alltid tyvärre en sådan möjlighet.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista