Svartsjuka gav sex års fängelse för mordbrand

En 55-årig man dömdes för en mordbrand i Skutskär i mitten av maj i år. Han tände på en lägenhet, och svartsjuka tros vara motivet.
55-åringen hade tidigare ett förhållande med en kvinnlig granne det tog slut eftersom hon inte orkade med hans alkoholproblem. En annan granne, en 28-årig man, skämtar en dag om att han och grannkvinnan ska gifta sig. Ett skämt som 55-åringen inte uppfattar, han hotar istället med att döda 28-åringen. En kort tid därefter, när 28-åringen är på jobbet, så brinner det i hans lägenhet. Någon har tänt på inifrån. I förhör har det framkommit att 55-åringen varit våldsam tidigare, han har också dömts bland annat för grov misshandel 1999. Den 55-årige mannen nekar både till att ha hotat och att ha tänt på den yngre mannens lägenhet. Men tingsrätten går inte på mannens historieomskrivning. Det finns såväl vittnesuppgifter som fingeravtryck och andra spår som ändå binder mannen till brottet. Mannen har vårdats på psykiatrisk klinik, och han har nu genomgått rättspsykiatrisk undersökning. Där har man kommit fram till att mannen inte led av en psykisk störning när mordbranden skedde - ett utlåtande som skickats till flera instanser för att bedömas. Mannen får alltså inte vård, utan döms till fängelse i sex år, vilket är minimistraffet för grov mordbrand. Han ska också betala skadestånd dels till fastighetsbolaget och till 28-åringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".