"Det är bedrövligt"

Det är stora skillnader mellan olika äldreboenden hur ofta äldre får möjlighet att gå ut. På Stenhagens vårdboende i Uppsala får några av de gamla komma ut, men de är kritiska till att det inte är så för alla.

De äldres rättigheter, eller brist på rättigheter, är ett aktuellt debattämne efter gårdagens program i Uppdrag granskning i Sveriges Television.

Där konstaterades att både fängelseinterner och djur har laglig rätt att få komma utomhus varje dag, men att den rätten saknas för gamla på t ex vårdboenden.

Elsa Andström och Sven Stjernberg som bor på Stenhagens vårdboende tycker att det är illa att många inte får gå ut.

- Ja, det är förkastligt. Folk behöver komma ut och röra sig i friska luften, och se nya vyer. Träffa lite folk ute, det stimulerar, säger Elsa Andström.

Vad tänker du om att det finns de som aldrig kommer ut?

- Jag tycker att det är bedrövligt. Jag vet att det finns de som inte kommer ut. Eller kommer ut mycket sällan och det kan ju inte vara bra, säger Sven Stjernberg.

Hur tycker du att det borde vara?

- Att det borde skapas förutsättningar för personalen så att de kan följa med.

Margareta Åkerlind Skuteli, äldreombudsman i Uppsala, säger att förhållandet för de gamla i Uppsala är väldigt varierande.

- Är det ett höghus man bor i så liknar det det som visades på tv igår, säger Margareta Åkerlind Skuteli.

Skulle en lag kunna hjälpa de gamla?

- Möjligen, men det är ju djupt tragiskt att man ska behöva detaljreglera lagstiftningsvägen en sådan självklarhet som att kunna lämna sin bostad när man vill.

- Det finns ju egentligen redan nu i lagen. Det gäller ju att tolka det på ett bra sätt. Att verkligen värdera äldre människor och funktionshindrade personer. Precis som man värderar människor som själva kan agera och leva sina liv, säger Margareta Åkerlind Skuteli.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".