Färre sommarjobb

Det blir 300 sommarjobb färre än planerat till Uppsalas unga i år. Det är ytterligare en konsekvens av det svåra ekonimiska läget.

Ferieverksamheten får 1,5 miljoner kronor mindre än vad man tidigare utlovat och ännu fler unga kommer att stå utan jobb i sommar.

Malin Holmér från Uppsala är en av dem som inte har hittat något jobb när skolan tar slut i juni.

– Nej, inte än.

Hur har du gjort tidigare år?

– Sökt hos kommunen, men då fick jag inget.

Vad tror du nu, när kommunen drar ner på sommarjobben för ungdomar?

- Jag tror att många kommer bli sura, för även fast de hade fler jobb så fick ju inte alla jobb. Så nu kommer det bli få som får jobb och jag vet inte hur de tänker då, säger Malin Holmér.

Kommunens tanke från början var att i sommar kunna erbjuda ännu fler av Uppsalas niondeklassare ett feriejobb. I våras sträkte man på ryggen och gick stolt ut med erbjudandet 1100 sommarjobb. Men nu bara en månad senare får man istället titta under lugg och istället minska antalet feriejobb med 300. Folkpartisten Mohamad Hassan är ansvarig politiker och är inte nöjd med hur det blivit.

– Självklar beklagar jag det här. Samtidigt så vet jag att det fortfarande finns möjlighet att få ett sommarjobb. Det är väldigt svårt, men man ska inte ge upp. Utan man ska kunna hitta andra lösningar än bara kommunala sommarjobb, säger Mohamad Hassan.

– Uppsala har trots allt bättre möjligheter att få sommarjobb än många andra kommuner. Vi har lägst arbetslöshet i landet och kommunala feriejobben är trots allt 800 platser. Det är ganska många.

Anledningen till att kommunen nu drar ned på sommarjobben är det ansträngda ekonomiska läget och feriejobb är ingen lagstadgad skyldighet för kommuer och därför lätta att ta bort. Men Fanny Lyckberg tycker att det är fel.

– Kommunen borde satsa mer på att ge sommarjobb åt oss som är under arton, för att det är jättesvårt att få på till exempel kaféer, restauranger och sådana saker. Och speciellt nu, när det är många som drar ner på jobb. Då blir det ännu svårare, säger Fanny Lyckberg.

Hur tänker du göra om du inte får jobb?

– Jag vet faktiskt inte. Då får jag väl försöka klara mig på de pengar jag har. Vilket kan bli svårt eftersom man inte får något studiebidrag under sommarlovet.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".