Håller andan i 7:35

I helgen är det dags för det allra första svenska mästerskapet i pool-fridykning. Alltså när man dyker utan syrgastuber utan bara håller andan.

Peter Boivie är ordförande i föreningen Aida Sweden som arrangerar tävlingen. Han berättar vad helgens tävling i dynamisk apnea med och utan fenor, handlar om.

– Ja då kommer atlerterna att simma här en och en efter kanten. Det kommer att vara domare, säkerhetsdykare och filmkameror. Säkerheten kommer att vara otroligt bra och det är ju viktigt i en tävling där atleterna gärna vill pressa sig till gränsen. Men vi har ju också väldigt strikta regler som domarna håller koll på då, det vill säga: man får inte komma upp och visa tecken på syrebrist.

Det här är det första pool-mästerskapet ni håller. var brukar ni tävla annars?

– Vi brukar tävla här på Fyrishov, men det är först i år som vi har valt att utropa det här till ett officiellt SM.

Det här med att hålla andan då? Hur länge kan du själv hålla andan?

– Jag gjorde 7.35 på en tävling i januari i år. Det är mitt personliga rekord, säger Peter Boivie, ordförande i föreningen Aida Sweden som arrangerar pool-fridyknings-SM i Fyrishov i Uppsala i helgen.

Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".