Ny Tierpssjö 26 m djup

Vid bergtäkten som ska bli en badsjö i Tierp jobbas det för fullt för att bli färdigt till invigningen i juni. En sjö på tvåhundra meter i diameter ska locka badare till platsen. Men först om ett par år kommer sjön att nått sitt djup på mellan 10 och 26 meter.

Vår reporter Åsa Wistedt besökte sjön tillsammans med hälsoskyddsinspektören Ulf Blomkvist från Tierps kommun.

Det är ju ganska kallt, men det var ju inte så oväntat. Det blir väl ganska klart vatten här?

– Framför allt på sikt kommer det att bli det. Nu rinner det ju till grundvatten och sånt. En del näringsämnen och en del fina partiklar som kommer med, men på sikt kommer det att bli väldigt klart.

Kommer det att finnas något växt- och djurliv här?

– Det finns ju alltid djur som letar sig hit. Trollsländor kommer hitta hit och lägga ägg här. Det finns en del djur som kan ta sig hit luftvägen. Så de kommer ju hit snabbt. Sen kan man ju alltid tillföra djur om man vill.

Det är väldigt fridfullt här. Man hör inte att E4:an går så här nära?

– Nej, den hör man inte alls.

Vad har du hört för reaktioner av Tierpsborna?

– Alla tycker att det är positivt och de frågar hela tiden om hur det går och när det ska bli färdigt och så där, säger Ulf Blomkvist, hälsoskyddinspektör i Tierps kommun

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".