Wallström ger till reportrar

Vid lunchtid i dag besökte EU-kommissionären Margot Wallström Göteborgs Nation i Uppsala för att ta emot 2009 års Monismanienpris. Prispengarna, 75 000 kronor, kommer hon att skänka till den svenska sektionen av organisationen Reportrar utan gränser.

Monismanienpriset är instiftat av Kenne Fant år 1975 till minne av Torgny Segerstedt d.ä. och delas ut till de organisationer och personer som gjort stora insatser för försvar av åsiktsfrihet. Prissumman är på 75 000 kronor.

- Det känns väldigt hedersamt och roligt. Och särskilt roligt när det är studenter som är med, säger Margot Wallström.

Bland tidigare pristagare finns personer som den tyska journalisten och författaren Günter Wallraff, den sydafrikanska kyrkoledaren och ärkebiskopen Desmond Tutu och fredspristagaren Alva Myrdal, socialdemokratisk politiker och diplomat.

- Bara det, att titta på listan över tidigare pristagare, kändes andlöst nästan, säger Margot Wallström.

Vad ska du göra för prispengarna?

- Jag ska skänka pengarna till den svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Varför till den organisationen?

- Därför de för en kamp som Monismanienpriset står för. De för till exempel en kamp för Dawit Isaak (svensk journalist som är fängslad i Eritrea, red anm). Försvaret för det fria ordet är oerhört viktigt, säger Wallström.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".