"Skolorna får skära ned"

Den strama budget för nästa år som kommunledningen i Uppsala presenterade i går, kommer att kännas av inom grundskolan. Den bedömningen gör grundskolestrategen på kommunen P-O Östergren.

- Ja, vi inser att detta kommer att bli väldigt svårt för alla grundskoleproducenter i Uppsala, att få täckning för sina kostnadsökningar nästa år.

Vad innebär det?

- Det är alldeles för tidigt att säga vad det konkret skulle kunna innebära. Men det som finns att arbeta med, för de olika producenterna, är lokaler och personal, så det är de områden man måste se över. Övriga kostnader är så marginella och utnyttjade att det inte går att klara sig utan att gå på lokaler och personal.

Grundskolan i Uppsala får nästa år en uppräkning av sina resurser med 0,4 procent per elev. Det räcker med all säkerhet inte för att täcka kostnadsökningarna nästa år, vilket då skulle medföra sparkrav på grundskolan.

Gymnasieskolan får bara marginellt större uppräkning, 0,5 procent per elev, medan förskolan får en högre uppräkning på 1,1 procent per elev, detta för att täcka det ökande antalet barn som är i behov av förskoleplats nästa år. Den borgerliga alliansen fördelar också mer pengar till vårdnadsbidraget än i år.

För grundskolan och gymnasiet väntar alltså ett tufft år. Karolina Hilding (FP) är skolkommunalråd.

- Det kommer att påverka förskola och skola i nästan lika hög utsträckning som alla andra delar i kommunen är jag rädd för. Men det är därför som vi pekar ut ettan, tvåan och trean, som vi vill prioritera allra högst, därför att det är så viktigt med läs- och skrivinlärmning, för att man ska kunna tillgodogöra sig kunskaperna.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".