Tierp

"Märkligt säga nej till övervakningskameror"

Märkligt - det säger Tierps kommuns kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) efter att länsstyrelsen sagt nej till att ha kameraövervakning på tågstationerna i Tierp, Tobo och Örbyhus.

Länsstyrelsen tycker inte att kommunen kunnat visa att behovet är tillräckligt stort, något Bengt-Olov Eriksson vänder sig mot.

- Nu har jag inte sett deras motivering, men jag tycker att det är märkligt om man inte tycker att det har varit särskilt utsatt. Vi har haft enorma problem med skadegörelse på stationerna.

Tror du att kameraövervakning skulle hjälpa?

- Jag tror att det kan hjälpa en del, inte fullt ut kanske. Men jag hoppas att om det finns en kamera där, så tänker man sig för en gång till innan man går dit och slår sönder glasskivor och annat.

Det var för att få bukt med skadegörelsen som kommunen ville få tillstånd att sätta upp övervakningskameror på tågstationerna i Tierp, Tobo och Örbyhus.

Men länsstyrelsen, som ska väga behovet av övervakning mot ingreppet i den personliga integriteten för dem som blir filmade, tycker inte att kommunen kunnat visa att behovet är tillräckligt stort. Så det blev nej.

Kommunalrådet Bengt- Olov Eriksson igen:

- Nu får vi gå igenom de exakta motiveringarna, men mycket tyder på att vi kommer att överklaga länsstyrelsens beslut.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".