EU-pengar tillbaka

Sverige är ett av de länder som betalar in mest pengar till EU sett till storleken. Största delen av de pengarna som vi får tillbaka i form av bidrag går till jordbruket. Så här säger mjölkbonden Margareta Olsson från Ingvasta utanför Alunda om EU-bidragen.

– Det finns ju ingen som tackar nej till pengar, men helst bättre betalt för våra varor.

Margareta Olsson tillhör den del av befolkningen som får mest pengar tillbaka från EU. Förra året betalade Sveriges invånare in strax över 31 miljarder kronor i form av skattepengar. Enkelt räknat blir det nästan 3500 kronor per person, vilket är mycket jämfört med övriga medlemsländer. Av dem fick vi knappt en tredjedel tillbaka i form av stöd eller bidrag.

– Vi är väl ett av de länder som betalar mest netto, om man jämför med hur stora vi är, så att säga. Naturligtvis betalar Tyskland och Frankrike i absoluta pengar betydligt mer, men om man tar hänsyn till hur stor ekonomi vi har och hur många som bor i Sverige är vi bland de som betalar mest, säger Anders Bäckstrand på Finansdepartementets budgetavdelning.

Så vad får vi då för våra pengar? Andy Metcalfe på Regionförbundet Uppsala län menar att syftet med EU inte handlar om att gå plus i budgeten, utan om att landet ska kunna utvecklas.

– EU-pengarna är till för utveckling och min spontana reaktion skulle vara att om de här projektpengarna försvann så skulle en hel del utvecklingsmöjligheter försvinna, därför att när man delar ut pengar i en budget kan man räkna med en viss finansiering från EU och därefter, om inte de pengarna fanns, skulle man ha budgeterat annat.

Margareta Olsson tycker att tanken med EU-bidrag är god, men att de kanske inte leder till just den utveckling som var tänkt.

– En del markägare vill ju behålla sin mark för att få stöden och kanske lägger den i träda då och putsar. Det kan ju en annan då tycka som är aktiv inte är något vidare, för det hämmar ju utvecklingen på landsbygden. Tanken är ju god, men sedan hamnar det inte alltid rätt, så att säga, säger Margareta Olsson.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista