Svårt få ersättning för mögel på dagis

En mamma i Uppsala hotar att stämma kommunen för att hennes dotter blivit sjuk av ett mögelskadat dagis, men troligen har hon små chanser att få ersättning. I ett liknande fall i Högsta Domstolen friades kommunen från ansvar.
Målet i Högsta Domsolen handlade om en mamma i stadsdelen Årsta i södra Stockholm som stämt Stockholm stad för att hennes två döttrar blivit sjuka av vistelsen på dagis. Döttrarna kom hem med rödglansig hy och eksemutslag och misstankarna väcktes om att det fanns mögel på daghemmet Prover togs och misstankarna bekräftades. Mamman vände sig till tingsrätten och krävde att få tillbaka 50 000 kronor som hon betalat i dagisavgift. Kommunen friades dock av tingsrätten och målet gick upp i hovrätten. Hovrätten ansåg att det fanns det mycket som talade för att möglet på dagis gjort att barnen mått dåligt, men att det inte fanns vetenskapliga bevis för att det var miljön i lokalerna som orsakat hälsoproblemen. Hovrätten ansåg inte heller att Stockholms stad gjort för litet för att åtgärda mögelproblemen eller informerat om hälsoriskerna - vilket mamman gjort gällande. Men målet ansågs så viktigt att det till slut gick ändå upp i Högsta Domstolen. Högsta Domstolen beslut är prejudicerande, dvs vägledande, och innebär att andra liknande fall ska dömas på samma sätt. Fallet i Uppsala, där en mamma från Flogsta hotar att stämma kommunen för att hennes dotter blivit sjuk, liknar stockholmsfallet på många sätt. Mamman, Heidi Rasmussen, har läkarintyg som styrker att hennes dotter fått svåra luftvägsinfektioner till följd av möglet på Flogstaförskolan. Hon menar också att Uppsala kommun inte agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt när man fått kännedom om problemet. Utfallet i Högsta Domstolen pekar mot att det kan bli svårt för Uppsalamamman att få rätt mot Uppsala kommun. Men eftersom varje fall är unikt kan Uppsala kommun inte vara helt säkra på att slippa betala ersättning om mamman väljer att göra allvar av sina stämningshot. För mamman i Stockholm, som förlorade mot kommunen, blev det en dyr historia. Förutom att hon inte fick någon ersättning tvingades hon betala kommunens rättegångskostnader på en kvarts miljon kronor. Heidi Rasmussen säger till Upplandsnytt att hon kommer att rådgöra med en jurist om möjligheterna att få rätt i domstol men att hon inte tänker ge upp kampen mot kommunen. Hon tycker det är fel att barn behöva bli sjuka för att Uppsala kommun inte kan ordna med riktiga lokaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".