Ovanligt med gravplundring

Det är ovanligt med gravplundring i Uppland. Det berättar Karl Johan Eklund, länsantikvarie efter att en grav plundrats i Vendel, Tierp nyligen. -Dels är det ett brott mot gällande lag, dels är det att beröva människorna ett kulturarv, säger länsantikvarien.
Det är enligt lag förbjudet gräva på en plats som är klassad som fornlämning. Spåren på gravfältet Ottarshögen antyder att plundrarna använt metallsökare och för det krävs det extra tillstånd från länsstyrelsen. Det är fortfarande oklart om något äldre föremål stulits från platsen. Enligt Bent Syse, chef för Upplandsmuséet, kan det bli svårt att sälja ett eventuellt byte. - Det är ingen större marknad i Sverige för förhistoriska föremål, det är väl snarare så att de sitter på det själva, säger Bent Syse. På Gotland fanns tidigare stora ligor som kom från Europa, men man vet inte mycket om hur de opererar. I Vendel socken har flera av landets förnämsta guldskatter från järnåldern hittats. Plundringen är polisanmäld och nu ska groparna udnersökas noggrannare efter fler spår av plundrarna. Kontakta reportern: Ola Björnör

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".