Lång kö till arbetsförmedlingen i Uppsala

Bristen på handläggare gör att köerna till arbetsförmedlingen i Uppsala i höst är värre än på mycket länge. Den som vill skriva in sig som arbetssökande får vara beredd på flera timmars väntan.
Det är trångt och varmt i arbetsförmedlingens lokaler på Bangårdsgatan i Uppsala Framför informationsdisken ringlar en lång kö med arbetssökande och runt om rummet står eller sitter människor som väntat i timmar på att få träffa en handläggare Så här års brukar det vara många som vill skriva in sig på arbetsförmedlingen, bland annat studenter som inte kommit in på högskolan, men i år är alltså situationen extrem. Fiona Dobni fick vänta två och en halv timme innan hon fick träffa en handläggare: -Det är inte speciellt bra. Jag vill ha hjälp så att jag kan starta eget företag, men det finns ingen som kan hjälpa till, säger hon och så här har det varit de två senaste veckorna. Vanligtvis jobbar tio handläggare med att skriva in arbetssökande. Fyra extra personer har kallats in men det räcker alltså ändå inte, berättar Jan Erik Nyström, chef på arbetsförmedlingen i Uppsala: -Vi lånar in personal från andra kontor här i Uppsala, men trots det så har vi svårt att hinna med, säger han. Att situationen är värre i år än tidigare beror inte på att det är fler arbetssökande. Orsaken är att arbetsförmedlingen i år har färre handläggare anställda än tidigare, säger Jan Erik Nyström: -Det är knappa penningresurser, vi har inte råd att anställa fler. Att vi har fått mindre resurser beror på att anslagen till Uppsala och resten av länet inte har varit så gynnsamma i år. Jag förstår att det skapar irration. Att behöva stå och vänta i två timmar är inte rimligt, men vi jobbar så fort vi kan, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".