Upplandsföretag tar inte ställning i EMU-frågan

Långt ifrån alla företag vågar öppet ta ställning för euron. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort. Flera företag vill inte alls yttra sig i frågan, i alla fall inte officiellt.
Men enligt Inga-Kari Fryklund, som är regionansvarig på Svenskt Näringsliv i Uppland, menar att det inte betyder att företagen är negativa till euron och EMU: -Vissa företag väljer att inte ta ställning i frågan, men jag tror knappast att företagen är mer negativa och att det är därför de inte säger något. Det finns negativa företagsledare också som har gått in i debatten, så det finns ingen "locket på"-disskusion. Sen kan jag tänka mig att företagen inte vill gå ut i debatten. Det är ju en stark debatt för eller emot, säger hon. En rundringning som Upplandsnytt har gjort till ett tiotal av de större företagen i Uppland visar visserligen att många är öppet positiva till euron. Men samtidigt så är det flera av företagen som uppenbarligen tycker att frågan är känslig. På Sandvik Coromant i Gimo vill de inte alls yttra sig om euron med hänvisning till ett centralt policybeslut. Inte heller på Erasteel i Söderfors vill de diskutera frågan. På Amersham biosciences, som är en av Uppsalas största privata arbetsgivare berättar informationschefen först om de fördelar som euron skulle ge företaget. Men senare ringer han tillbaka och påpekar att Amersham nog inte har så mycket åsikter om detta eftersom moderbolaget är brittiskt och i Storbritannien är frågan om euron än mer känslig än här i Sverige. Anders Lundwall som är chef för Uppsvenska handelskammaren tror att många företagare blivit rädda för att yttra sig eftersom debatten om euron blivit allt mer politisk: -Jag tror att det har gått lite troll i det här. Det har blivit mer politik i det här än vad det har blivit fakta om vad de ekonomiska förhållandena egentligen handlar om. Många företag tänker nog att det är lika bra att vi ligger lite lågt i det här, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".